MENU

HET SCHOOLPLEIN

MAAK VAN JOUW SCHOOLPLEIN EEN ECHTE BUITENLESOMGEVING

Wil jij buitenles gaan geven of dit stimuleren op jouw school? Een buitenlesplek bestaat uit verschillende elementen die het geven van buitenlessen makkelijker en leuker maken. Bovendien zorgt een inspirerende buitenlesplek voor een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

We hebben tips en inspiratie voor je verzameld, of je nu beter gebruik wil maken van je huidige buitenles locatie of deze locatie nóg geschikter wil maken voor buitenles.

ZORG VOOR EEN VAST UITLEGPUNT

Een vast uitlegpunt zorgt voor overzicht en structuur, zoals de rand van de zandbak, een buitenlokaal of een plek in de buurt van een herkenbaar object (een grote boom of een picknicktafel). Dit zorgt voor rust in de les en op deze plek kan, bijvoorbeeld door middel van een kring, iedereen jou verstaan.
Je creëert ook makkelijk zelf een uitlegpunt door met een stok of met krijt een cirkel in het zand of op de grond te tekenen.

VASTE INRICHTINGS ELEMENTEN

Vaste inrichtingselementen die voor verschillende lessen te gebruiken zijn, zijn een mooie toevoeging aan het schoolplein. Denk aan cijfers op een muur, moestuinbakken, een wereldkaart op het plein, markeringen op het plein of oppervlaktes die als schrijf ondergrond gebruikt kunnen worden. Vergeet ook niet vaste groene elementen, zoals boomstammen, greppels, een grasveld of een heuvel. Het is praktisch als een bepaalde markering voor meerdere doeleinden te gebruiken is.

GEEF NATUUR EEN PLEK OP HET PLEIN

Natuur is een onmisbaar onderdeel van een goede buitenleslocatie, vanwege de positieve impact op het welzijn van de leerlingen. Ze waarderen het schoolplein niet alleen beter, ook kunnen ze zich, zelfs nog na de buitenles, beter concentreren. Bovendien stimuleert een groen schoolplein creativiteit en beweging en wordt er op een groen schoolplein minder gepest. Voorbeelden van natuur op schoolpleinen zijn een moestuin of een schooltuin, maar ook bosjes die je met de school aanplant en verzorgt zoals een Tiny Forest of een Voedselbosje. Je creëert ook makkelijk zelf een uitlegpunt door met een stok of met krijt een cirkel in het zand of op de grond te tekenen.

LOSSE MATERIALEN

Naast de vaste elementen op je schoolplein, kunnen losse materialen je les ondersteunen. Denk hierbij aan krijt, klembordjes, een bal, bakjes, dobbelstenen. Dit kunnen materialen zijn die je in de klas gebruikt of bijvoorbeeld tijdens de gymles. Het mooiste is als je de materialen voor verschillende doeleinden kan inzetten, bijvoorbeeld ook in de pauze tijdens het spelen. Vergeet ook niet om je heen te kijken voor natuurlijke materialen: misschien liggen er veel bladeren of takken die gebruikt kunnen worden.

HEB JE (NOG) GEEN PERFECT BUITENLOKAAL?

Gebruik je creativiteit! Uiteindelijk maak jij als leerkracht de buitenles en is de omgeving een ondersteunende factor. Kijk om je heen welke onderdelen er al wel zijn en improviseer hiermee. Tussen onze uitgewerkte buitenlessen staan ook veel lessen waarmee je zelfs met een tegelwoestijn als schoolplein al veel kunt.

Op zoek naar tips voor het maken of geven van buitenlessen? Kijk dan hier!

HET HÉLE PLEIN OPKNAPPEN?

Jantje Beton en IVN Natuureducatie hebben veel ervaring met Gezonde en Groene schoolpleinen. Op www.gezondeschoolpleinen.nl vind je informatie over hoe je zo’n project aanpakt. Van tips over het betrekken van de leerlingen en de buurt bij het proces, tot het vinden van een ontwerper en financiering.

Inschrijven voor de nieuwsbrief