
OVER JUF MIRJAM
Mirjam de Bruin
31 jaar
CBS de Sterrekijker, Dordrecht | Zuid-Holland
Groep 6
Geeft buitenles sinds 2017
INTERVIEW
Hoe ben jij begonnen met buitenles?
Ik stond voor het eerst alleen voor een groep, met kinderen die niet konden stilzitten. Ik zag wat buiten ideeën en dacht ik ‘dat kan ik ook!’ Ik begon met simpele buitenlessen zoals de verwerking van spellen en rekenen. Na afloop zaten de kinderen frisser in de klas en konden ze zich beter concentreren. En toen ben ik het gaan uitbreiden en ging het eigenlijk best wel vanzelf. Ik probeer de methode vaker los te laten en alles wat buiten kan, buiten te doen.
Hoe reageren de leerlingen?
Ze vinden het altijd leuk. De kinderen zijn nu ook verantwoordelijk voor voorbereidingen en meedoen, voorheen deed ik alles zelf. Ik vertel ze dat ze nu onderdeel zijn van hoe het proces gaat en vraag ze om feedback en tips. Daar worden ze zelf heel blij van. Een leerling kwam bij me om te zeggen ‘ik vind het zo inspirerend wat je allemaal doet!’, dat is natuurlijk superleuk.
Helpen ze je met de buitenles?
We hebben hier veel sterke leerlingen en als we naar buiten gaan hebben ze daarna alles in tien tellen opgeruimd. Maar ze geven het ook eerlijk aan als het een keer onhandig gaat, zoals laatst toen het hard waaide: ’Juf, het is eigenlijk helemaal niet handig dat we deze les buiten doen. De spullen waaien weg, dit kunnen we beter binnen doen.
Geven je collega’s op school ook al buitenles?
Als je iets nieuws doet heb je altijd een beetje weerstand. Maar als het op een gegeven moment een speerpunt is in het schoolplein dan moeten ze wel. In het nieuwe schoolplan komt te staan ‘1x in de week buiten lesgeven’. En zelf organiseer ik één keer per zes weken een bewegend-leren inloop. Gelukkig zie ik steeds meer collega’s buiten lesgeven!
Het is nu best koud buiten. Geef je dan toch buiten les?
Dat ligt eraan hoe hard het regent. Als het echt giet probeer ik binnen een bewegende les te geven, maar het liefst ga ik naar buiten, want ze zijn niet van suiker.
Wat vind je zelf het leukste aan buiten lesgeven?
Ik word altijd heel blij als ik iedereen in beweging zie. Eén van mijn sterkste lessen, die ik bij alle spellingscategorieën kan toepassen, is een parcours. Van de buitenkant lijkt het chaos, maar iedereen weet precies wat ie moet doen. Zo maak ik steeds net een ander parcours. Maar ook rekenles buiten geven vind ik heel interessant, vooral om te zien hoe ze de verwerking doen.

Leer je ook iets van de leerlingen?
Jazeker. Die verwondering van hoe iets werkt! Bijvoorbeeld tijdens een les oppervlaktes meten. Als volwassene zijn we minder snel verrast maar de leerlingen waren razend enthousiast: “Het is echt magisch wat je hebt bedacht!”
Heb je tips voor andere leerkrachten?
Geef je nog niet (veel) buitenles: durf uit je comfort zone te stappen. Durf los te laten. Het voegt zoiets moois toe, al is het maar 10 minuten! Je zult zien dat leerlingen een verwerking van een les heel anders kunnen doen dan in het schrift of op de computer. En weet je niet waar je moet beginnen, kijk ook eens op socials, daar vind je veel inspiratie.
Wat wil je zelf graag nog graag leren?
Ik zou graag een opleiding of meerdaagse cursus volgen om meer onderbouwing en theorie te hebben, zoals wat buitenles met het brein doet. Dan wordt het makkelijker om de lesstof goed over te brengen en ook om anderen te enthousiasmeren. Wij hebben wel een scholingsbudget maar het aanbod voor zo’n cursus is er nog niet.