MENU

Ambassadeur Marieke

Ik ben gewoon wat gaan uitproberen

OVER JUF MIRJAM

  • Mirjam de Bruin
  • 31 jaar
  • Basisschool Ste. Marie, Huijbergen | Noord-Brabant
  • Groep 3
  • Leerkracht sinds 2012
  • Geeft buitenles sinds 2015

INTERVIEW

Hoe ben je op het idee van buitenlessen gekomen?

Toen ik begon met lesgeven, had ik een combinatiegroep van groep 2 en 3. Ik merkte dat het voor die kinderen veel te veel was om de hele tijd stil te zitten. Toen dacht ik ‘Dit kan niet de bedoeling zijn’. Er waren rond die tijd al wat initiatieven te zien op sociale media waar ik inspiratie op deed. Ik ben gewoon wat gaan uitproberen.

In 2017 startte ik de master ‘Leren Innoveren’ en heb ik (als keuze binnen de module ‘Durven innoveren’) meer diepgang in de buitenlessen gebracht. Want het is wel belangrijk dat de kinderen ook echt bezig zijn met leren. Het is niet bewegen om het bewegen.

Hoe reageren de kinderen erop?

Ze vinden het fantastisch. Ze weten niet beter dan dat ze elke dag buitenles krijgen bij mij. Meestal tussen de 15 en 20 minuten. Het mooie is dat ze niet doorhebben dat ze aan het leren zijn, bijvoorbeeld rekenen. Dat werkt bij jonge kinderen heel goed. Ik merk dat ze na de buitenles binnen in het leslokaal rustiger zijn. Omdat ze daarvoor even buiten actief zijn geweest, vinden ze het juist heel fijn om in hun eigen wereldje in hun werkboek aan opdrachten te werken.

Wat is jouw meest succesvolle buitenles?

De levende rekenmachine. De kinderen krijgen in tweetallen een krijtje. En dan tekenen ze de getallen 0-9 en +, – en = op stoeptegels in de vorm van een rekenmachine. Ik geef ze een stapeltje met sommenkaartjes en dan typt de een de som op de tegels in door te springen. De ander lost hem dan op dezelfde manier op. De antwoorden staan op de achterkant, zodat ze elkaar kunnen controleren en ze het spel zelfstandig kunnen spelen.
Het mooie is dat ik deze buitenles per duo kan aanpassen aan het niveau van de kinderen. Sommigen krijgen sommen tot 10, anderen tot wel 50.

Loopt er ook weleens een les in de soep?

Echt in de soep lopen niet, maar aan het begin van het schooljaar is het voor de kinderen in groep 3 (soms) nog lastig om zich te focussen. Ze gaan dan op hetzelfde moment naar buiten als de kleuters, wat ze daarvoor zelf ook nog waren. Het is dan lastig voor ze om niet te kijken naar de kleuters die met karretjes voorbij sjezen. Het is dus echt een investering, maar uiteindelijk is deze manier van les krijgen voor de kinderen veel waardevoller.

Heb je zelf als kind ooit buitenlessen gehad of iets wat daarop leek?

Nee, jammer genoeg niet. Het is ook iets wat ik vaak van ouders terug hoor: ‘Hadden ze dit vroeger ook maar gedaan.’ Of ze hebben wat oudere kinderen die nog geen buitenles kregen en dan zeggen ze: ‘Oh dit had mijn zoon of dochter zo leuk gevonden’. Ik heb zelf op de basisschool in een klas met 35 kinderen gezeten en ik snap niet hoe die leerkrachten het voor elkaar kregen om ons dan de hele tijd stil te houden.

Wat heb je gedaan met de buitenlesdag op 4 april?

Zelf heb ik niet actief meegedaan, want ik was toen nog net met verlof. Maar ik heb van tevoren wel lesideeën aan collega’s gegeven. Ze hebben iets gedaan met de plattegrondles die op Buitenlesdag.nl staat waarbij ze objecten, zoals een glijbaan en boom moeten intekenen. Met 1 groep zijn ze naar het bos gegaan waar ze een soort lentespeurtocht hebben gedaan.

Hoe zorg je dat het elke dag buitenlesdag is?

Wat ik doe is de lesdoelen uit de lesmethode als uitgangspunt nemen en dan kijken van welke onderdelen ik een buitenles/activiteit kan maken. Soms kan dat wel met 3 dingen en soms met 1. Maar er is altijd wel iets te verzinnen. Het lesdoel staat dus altijd centraal, maar ik probeer het maken van opdrachten in het werkboek zoveel mogelijk te minimaliseren.

Wat maakt het geven van buitenles voor jou makkelijker?

Ik heb schooljaar 2020-2021 een LOF (LerarenOntwikkelFonds) subsidie aangevraagd en gekregen en heb onder collega’s onderzocht wat ze nodig hebben om buitenles te kunnen geven. Wat ze massaal aangaven was: materiaal. Ik heb vervolgens kaartjes met sommen en breuken etc gemaakt en naar een drukkerij gestuurd), zodat we die alleen maar uit de kast hoeven te pakken. Je kunt daar vervolgens verschillende werkvormen mee uitvoeren. Op die manier kost het je nauwelijks voorbereidingstijd.

Heb je nog tips voor collega’s die al buitenles geven, maar er meer willen uithalen?

Neem online eens een kijkje naar wat er allemaal al is. Zo heb ik een eigen Instagram- (@bewegend_leren) -en Facebook account (@Beweegspellen) waar ik (bijna) dagelijks allerlei filmpjes deel. Op mijn website Beweegspellen.nl verschijnen regelmatig blogs met daarin tips voor bewegend leren rondom bepaalde thema’s (zoals kerst, Pasen, maar ook ‘Week van het geld’). Ook kunnen leerkrachten verschillende spelvormen, zoals dynamische dictees en loopspellen gratis downloaden op mijn website. Mijn grote inspiratiebron toen ik net startte was het account Doe-Vrijdag van leerkracht Esther de Boer uit Zwolle. Er zijn zoveel plekken waar je goede ideeën kunt opdoen.

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!