MENU

Ambassadeur Karin

Ik ben groot geworden met buitenles

OVER JUF KARIN

  • Karin Akkerman
  • 62 jaar
  • KC de Finne, Beesterzwaag | Friesland
  • Groep 1 t/m 8, eigen groep 7-8
  • Geeft buitenles sinds 1987

INTERVIEW

Hoe ben jij begonnen met buitenles?

Zodra mijn eerste groep als leerkracht ook echt als ‘eigen’ voelde, ging ik naar buiten. Buitenlessen waren in de jaren 80 lang niet overal gangbaar. Ik werkte in een klein dorpje met allemaal boerenkinderen, buitenkinderen. Zij fietsen naar school, tussen de middag ook nog naar huis, soms wel 3 kilometer. Maar ze moesten over een gevaarlijke kruising. Dus ik besloot verkeersles te geven, op die desbetreffende kruising. Met z’n allen op de fiets; oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Mijn eerste buitenlessen begonnen zo eigenlijk heel eenvoudig. In deze periode hadden veel scholen in dorpen ook geen gymzaal. Dus gymmen deed je altijd buiten. Behalve in de winter, dan werd er vervoer geregeld naar een plek om binnen te sporten. Tegenwoordig worden kinderen het hele jaar door naar een gymzaal gebracht, wanneer scholen deze zelf niet hebben.
 

Waarom kies jij voor buitenles geven? 

Dingen die je wilt leren, moet je ervaren. En daar hoort iets extra’s bij. Als je rekenles geeft en je doet dat uit het boekje, dan is het altijd een plat vlak. Maar wanneer je het buiten doet, wordt het meteen driedimensionaal. Beweging van je lijf of elementen uit de omgeving hebben invloed op jouw hele wezen. Zoals de wind, of de regen. Ik vroeg ooit aan de klas of zij op elke druppel die viel konden springen. Dat lukte natuurlijk niet, maar het gaf mij gelegenheid om de vraag te stellen hoe dat eigenlijk zit met regen, met tijd, hoe lang duurt een seconde, noem maar op. Er gebeurt altijd íets buiten, naast het leerdoel wat je al hebt. Plus dit soort buiten-ervaringen dienen ook als kapstokjes. Een kind wist de tafel van 2 niet meer, totdat ik zei: “Weet je nog, dat was toen we buiten in de regen stonden”. En ineens kwam het weer allemaal terug. Zeker kinderen die moeite hebben met theorie, varen wel bij buitenlessen waarbij ze dingen doen en ervaren.

Is het lastig om buitenlessen in je lesstof te verwerken?

Toen ik zelf net begon, moest ik veel van mijn eigen lessen nog helemaal zelf ontwerpen. Je kreeg wel onderwerpen, je had je doelen – passend bij de leeftijd van de kinderen – in je hoofd, maar het lesplan bedacht je zelf. Tegenwoordig krijg je de inhoud, de methode en zelfs specifieke lessen als opdracht mee. Dat geeft toch een gevoel van minder ruimte hebben, maar als je flexibel bent, komt je ver. Soms lukt het niet om het lesplan wat je voor ogen had ook zo uit te voeren. Maar als een kind heel enthousiast met iets aan komt lopen, dan vind ik het prima om even het originele plan opzij te schuiven. Want dít vindt het kind interessant, ze komt er zelf mee. Het kind heeft dan een intrinsieke motivatie om iets te leren. Daar maak ik graag tijd voor. En dan moet ik in de klas soms een tandje bij zetten om de lesstof nog te doorlopen.

Waar haal jij jouw inspiratie uit?

Uit landen als Noorwegen, Zweden en Denemarken. Daar hebben kinderen zeker elke dag leeractiviteiten buiten. Sommige scholen hebben zelfs laarsjes voor de kinderen. Naast mijn werk op school ben ik ook verbonden aan de NME Drachten, de Naturij. Daar geef ik vrijwillig veldwerklessen aan andere scholen. Zo leer ik – en de kinderen – door ervaring. Onderling vrij brainstormen levert ook dikwijls mooie ideeën op.

IMG-20210122-WA0015_optimized

Deel jij jouw lessen met anderen?

Absoluut. Ik hoop dat mijn enthousiasme over buitenlessen anderen raakt. Wanneer je met bezieling vertelt over een bijzondere les die je net hebt gegeven, werkt dit vaak aanstekelijk. Dat doe ik dan ook met plezier. Soms vraag ik dan of ik de spullen die ik heb gebruikt nog even moet laten staan, waardoor mijn collega’s eenvoudig van hun binnenles een buitenles kunnen maken.
Een tijd geleden was ik één van de weinigen op school die buitenles gaf. Inmiddels zijn er steeds meer leerkrachten die het initiatief nemen!

Heb je nog tips voor andere leerkrachten?

Het zou geweldig zijn als opleidingsinstituten meer aandacht gaan besteden aan buitenlessen. Zodat leerkrachten de overtuiging voelen dat het nuttig is en dat zij het ook kunnen. Ik vraag me af of er een leerkracht is in NL die níet naar buiten zou willen met de kinderen. Mocht je twijfelen of het iets voor jou is: ga het ervaren. Net zoals de kinderen het moeten ervaren. Dan merk je dat buiten écht anders is. Binnen voelt meer formeel, je positioneert je daar ook anders in de klas. Al kost het soms enige moeite of voorbereiding; buitenles geeft ruimte!

Wil je verder nog iets kwijt?

Vroeger werd bij ons op de opleiding gesteld, dat als je een handvaardigheids- en muziekles kunt geven, je álle vakken kunt geven die je maar wilt. Dan had je een goed organisatie en creatief vermogen. Misschien moeten we nu stellen dat op het moment dat je een buitenles kunt geven, je alle vakken kun geven die je wilt! 

 
 

LESTIP – LEVEND STRATEGO MET REKENSOMMEN

In plaats van de generaal of korporaal krijgen alle kinderen een kaartje met een rekenopgave. Ze tikken elkaar en degene met het kaartje met de hoogste waarde, wint het kaartje van de ander. Dit kan met breuken, tafels, plussommen, minsommen, combinatie van breuken-procenten en kommagetallen enzovoort.

Klik hier voor de buitenles

Previous slide
Next slide

JUF KARIN

Bijna wekelijks neemt Karin Akkerman de groepen 7 en 8 van KC De Finne mee naar buiten voor een lekker frisse les vol beweging. Kinderen krijgen buiten prikkels waardoor ze juist nieuwsgierig worden. Leren door doen en ervaren, vertelt juf Karin. Buiten zijn maakt leren voor iedereen leuk! Schrijfles op het plein met stoepkrijt, met elkaar op zoek naar kleine beestjes onder de heg of lekker lezen op een rustige plek op het schoolplein. Soms haalt juf Karin buiten zelfs naar binnen voor nader onderzoek. De mogelijkheden zijn eindeloos! Juf Karin wordt gezien als een enthousiaste inspiratiebron, die haar collega’s graag aanspoort om ook naar buiten te gaan met hun klas.

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!