MENU

Ambassadeur Esther

Op deze manier leer je echt samen

OVER JUF ESTHER

  • Esther de Boer
  • 51 jaar
  • Kindcentrum het Kompas, Meppel | Drenthe
  • Groep 3
  • Geeft buitenles sinds 2015

INTERVIEW

Hoe ben je op het idee van buitenlessen gekomen?

Ik had destijds in 2015 een volle groep met veel beweeglijke kinderen en er was altijd veel reuring in de klas. De overgang van groep 2 naar groep 3 is voor kinderen groot. Opeens moeten ze stilzitten en krijgen ze elk een eigen tafeltje. Op vrijdag was de koek echt op en dat was daardoor een pittige dag.

Toen ben ik gaan nadenken over wat ik kon doen om er een toffe dag voor de leerlingen van te maken, terwijl ze toch iets leerden. Want dat laatste zet ik ook nu nog steeds centraal. Zo ontstond het idee om op vrijdag naar buiten te gaan.

Hoe vaak geef je buitenles?

Elke vrijdag. We noemen die dag DoeVrijdag. Alle lessen die we normaal geven, doen we die dag buiten. Kinderen zijn dus gewoon bezig met rekenen, spelling en lezen. Het grote verschil is dat er geen tafel of boek aan te pas komt.
We gebruiken het schoolplein, maar ook het tiny forest dat er is aangeplant. Tijdens de les begrijpend lezen mogen ze bijvoorbeeld met een dobbelsteen gooien en een kaartje met dat nummer erop pakken. Daar staat dan een opdracht op, bijvoorbeeld ‘Ren naar de glijbaan en glij ervanaf’ of ‘Tik de heg aan en ren twee rondjes om het bos.

Hoe reageren de kinderen erop?

Het is een geweldige dag voor ze. Ze zijn aan het leren, zonder dat ze het doorhebben. Ze doen allerlei spelletjes met hordes, pionnen, stapstenen en nog veel meer. Ze hebben de ruimte om te roepen en rennen. Je ziet ze echt genieten. Wat ik mooi vind, is dat er spontaan samenwerkingen ontstaan tussen kinderen.

Wat vind je er zelf zo leuk aan?

Dat je als leerkracht op deze manier echt samen leert in plaats van dat jij voor het bord staat en zij stil moeten zijn. Je kunt ze ook lekker fanatiek aanmoedigen. En als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met lezen, dan vraag ik ‘Mag ik met jou?’. Dan doen we het spel samen als een team. Geweldig vind ik dat.

Ben jij de enige leerkracht die buitenles geeft op jouw school?

In groep 3 geven de andere leerkrachten ook elke week buitenles, maar de andere leerkrachten doen het wanneer het ze uitkomt. Je merkt dat sommigen er tegenop zien, omdat het veel werk is en nog niet iedereen ziet het nut ervan in. Mij kost het geen extra tijd. Sterker nog, ik heb vaak tijd over. Vaak ben ik binnen een uur door alle lesstof heen en kan ik daarna nog dingen doen waar we normaal niet aan toekomen, zoals zingen, sociale training of spelen. Maar je moet het jezelf wel eerst eigen maken en dat kost natuurlijk wel tijd.

Doet jouw school mee met de Nationale Buitenlesdag?

Zeker! Niet alle 24 klassen, want daar is simpelweg niet genoeg ruimte voor. Elke leerkracht vult die dag zelf in. Sommigen geven 1 of 2 lessen op het schoolplein, anderen gaan naar het park. Wel ben ik de vaste sparringpartner van collega’s en kunnen ze bij mij terecht voor tips. En ik heb natuurlijk een hele kast vol met materialen waar ze gebruik van kunnen maken.

Heb je plannen voor nieuwe dingen die je wil uitproberen tijdens de buitenlessen?

Ik probeer eigenlijk elk jaar weer nieuwe dingen te verzinnen, ook omdat we een Facebookpagina en Instagram-account hebben waar we inspiratie en tips op zetten.

Dit jaar wil ik kijken in hoeverre beweging een bepaalde denkstrategie kan ondersteunen. Met taal moeten kinderen veel stappen zetten in hun hoofd. In plaats daarvan kun je ze ook bepaalde paadjes laten inslaan, waarbij ze elke keer weer opnieuw een keuze moeten maken voor een bepaald pad. Zo visualiseer je de stappen die ze in hun hoofd zetten. Ook wil ik wat vaker echt de natuur ingaan.

Heb je nog tips voor collega’s die buitenles willen geven?

Maak het niet te ingewikkeld. Je kunt op supersimpele manieren jouw lessen omzetten naar buitenlessen. Bereid de buitenles binnen voor met de kinderen. Buiten is de aandacht meteen weg en ben je ze kwijt. Zorg ook dat er genoeg materiaal is, zodat kinderen niet in een rij hoeven te wachten tot ze aan de beurt zijn. Voor tips kun je op onze Facebookpagina en ons Instagram-account kijken.

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!