MENU

buitenles maken of geven

tips voor het maken en geven van buitenlessen

“gewoon doen, niet bang zijn.”

Martijn Tamis PABO-student aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Sinds het volgen van zijn minor ‘Onderzoekend en ontwerpend leren’ is Martijn helemaal om.

Van buitenlesdag naar onderwijsprogramma

Marc van de Geer is directeur op basisschool Het SchatRijk in Zaandijk. Als directeur motiveert graag zijn eigen leerkrachten én andere scholen om vaker buiten les te geven.

“Maak van tevoren goede afspraken”

Winnie van Putten is ruim 20 jaar werkzaam in het SO en werkt op De Dolfijn in Uithoorn. Zelf is ze een groot voorstander van buiten lesgeven, hoewel het soms écht een uitdaging is.

Zelf een buitenles bedenken kost even tijd, maar is eenvoudiger dan je denkt. En hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Dat geldt ook voor het geven van een buitenles. Met deze tips helpen we je een stukje op weg. In de kaders hierboven lees je hoe anderen het geven van buitenles ervaren.

TIPS VOOR HET GEVEN VAN BUITENLES

Hoewel het enthousiasme onder leerkrachten én leerlingen groot is over buitenlessen, is het voor iedereen best even wennen. Hoe organiseer je een buitenles, hoe houd je overzicht en wat kun je doen om te voorkomen dat de werkbladen alle kanten op vliegen? Met deze tips voor het geven van buitenles helpen we je een eindje op weg.

EEN BUITENLES IN 6 STAPPEN

Het voordeel van zelf lessen bedenken, in plaats van een kant-en-klare buitenles gebruiken, is dat je de les helemaal op jouw lesdoelen, groep en locatie kunt inrichten. We leggen je in het filmpje kort uit hoe je in 6 stappen een binnenles vervangt door een buitenles. Aanvullend hebben we een uitgebreidere omschrijving van de 6 stappen gemaakt met bijbehorende poster.

GEWOON DOEN BOEK

Speciaal voor alle beginnende buitenleerkrachten is er dit GEWOON DOEnBOEK. Om jou op weg naar buiten te helpen. Want buiten lesgeven is helemaal niet moeilijk. Je moet het gewoon doen! Dit boek geeft je een tips, praktische voorbeelden en biedt hulp bij het maken van je eerste eigen buitenles. Veel plezier!

voorbeeldlessen

Geen tijd of inspiratie om zelf buitenlessen te maken? Geen nood! We hebben meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen voor je klaar staan. Uiteraard kun je ook aan deze lessen je eigen draai geven.

HET PLEIN AANPAKKEN?

Je kunt op elk plein buitenlessen geven. Maar het ene plein is nét even meer geschikt dan het andere. We hebben een aantal tips voor jouw schoolplein op een rijtje gezet.

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!