Spring naar content

De Buitenlesdag

Verkiezing Buitenlesleerkracht van het jaar

Op 5 april is het Nationale Buitenlesdag. We vieren deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door. Dit jaar zetten we al deze leerkrachten in het zonnetje en gaan we op zoek naar de beste buitenlesleerkracht van het jaar.

Nomineer nu!

Ken jij dé Buitenlesleerkracht van Nederland?

Geeft jouw meester of juf de rekenles het liefst buiten op het schoolplein? Grijpt jouw collega elk excuus aan om met de klas naar buiten te gaan en daar les te geven? Weet jouw collega je altijd te inspireren met nieuwe ideeën voor buitenlessen? Nomineer hem of haar dan vanaf 10 januari als Buitenlesleerkracht van het jaar en zet samen met Jantje Beton en IVN Natuureducatie buiten lesgeven op de kaart. De verkiezing loopt tot en met 18 februari. Daarna wordt per provincie de beste buitenlesleerkracht gekozen, waarna een onafhankelijke vakjury vervolgens de landelijke winnaar kiest. Deze juf of meester zal op Nationale Buitenlesdag volop in het zonnetje worden gezet.

Scroll naar beneden voor de prijzen en voorwaarden.

“Kinderen hebben tijdens een buitenles eigenlijk niet eens door dat ze op dat moment aan het leren zijn. Zodra ze weer in het klaslokaal komen en alle kinderen bespreken met elkaar wat we tijdens de buitenles hebben gedaan, dan dringt het pas door.”
– Laat je inspireren door Winnie van Putten (leerkracht bij De Dolfijn)

“Buiten lesgeven past perfect bij het DNA van onze school. De buitenruimte is het mooiste en beste leslokaal wat mij betreft. De natuurspeeltuin, waar onze school over beschikt, is de perfecte plek om de zintuigen in te zetten. Van een moestuin en insectenhotel tot speeltoestellen en bomen waar de kinderen in kunnen klimmen.”
– Laat je inspireren door Marc van de Geer (directeur Het SchatRijk)

Klik hier om te nomineren!

Meer informatie

Iedereen kan een leerkracht die buitenles geeft nomineren, dus nomineren kan door een collega, directeur, ouder of de eigen leerlingen. Een leerkracht kan ook zichzelf nomineren. Om genomineerd te kunnen worden moet de leerkracht minimaal 8x per jaar buiten les geven op een basisschool en beschikbaar zijn op de Nationale Buitenlesdag op 5 april voor de prijsuitreiking. De genomineerde leerkrachten strijden in de voorronde tegen leerkrachten uit hun eigen provincie en daar komt 1 winnaar uit. Uit de 12 provinciale winnaars kiest een onafhankelijke jury de allerbeste buitenlesleerkracht van Nederland. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 april tijdens de Nationale Buitenlesdag.

Je ontvangt als beste buitenlesleerkracht van het jaar een bokaal voor in de school en 2000 euro budget om een buitenlesplek te maken op het schoolplein. Denk aan moestuinbakken, een vuurkuil of een zitjes in het buitenlokaal. De 12 provinciale winnaars krijgen uiteraard ook een passende prijs. De grootste prijs is natuurlijk de eer. Als winnaar mag je een jaar lang de titel Beste buitenlesleerkracht voeren. Je bent een jaar lang ambassadeur van het buiten les geven. Samen met Jantje Beton en IVN inspireer je leerkrachten om (meer) buiten les te geven, o.a. door samen met ons nieuwe buitenlessen te ontwikkelen.

Je fantasie prikkelen, leren praten over je emoties, je taalvaardigheid opschroeven door verhalen te vertellen, je oog-hand coördinatie trainen en leren omschrijven. Allemaal vaardigheden die je op een leuke manier leert door het spelen van de spellen. Spelen = Leren is dan ook één van de hoofdthema’s op Unbox Now, hét platform waar je de leukste bord- en kaartspellen kunt ontdekken.