MENU

De buitenlesdag

9 APRIL 2024 IS HET WEER NATIONALE BUITENLESDAG

VERVOLG BUITENLESDAG

Op 9 april 2024 is het weer Nationale Buitenlesdag! Inmiddels doen hier duizenden scholen aan mee en zelfs niet alleen die dag; bij veel scholen staat buitenles regelmatig op het programma.

Jantje Beton meer focus op buitenspelen
Omdat steeds meer kinderen steeds minder buitenspelen, gaat Jantje Beton nóg meer de focus leggen op buitenspeelplekken en speelcoaches. Dat betekent dat Jantje Beton met ingang van 2024 het buitenlesprogramma volledig overdraagt aan IVN. Binnenkort kun je op deze website meer informatie vinden over de komende editie.

Geld en kennis voor jouw schoolplein
Schoolpleinen zijn voor Jantje Beton nog altijd heel belangrijke speelplekken. Daarom blijft Jantje Beton zich inzetten voor de financiering en realisatie van speelse en natuurrijke schoolpleinen. Zo hebben Jantje Beton en IVN de afgelopen jaren vele scholen op weg kunnen helpen met hun schoolplein en helpt Jantje Beton scholen met fondsenwervende acties om geld op te halen.

Wil je op de hoogte blijven van acties en financieringskansen vanuit Jantje Beton? Meld je dan hier aan.

TERUGBLIK 2023

GING JE 4 APRIL OOK MEE NAAR BUITEN?

Op dinsdag 4 april 2023 was het weer Nationale Buitenlesdag. Op honderden basisscholen in het land gingen kinderen naar buiten voor een reken-, taal- of andere les. Want frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Buitenles is niet alleen gezond, het is ook goed voor de leerprestaties van de kinderen en bovendien is het ook nog eens heel leuk.

De aftrap van de achtste editie van de Nationale Buitenlesdag vond dinsdagochtend 4 april plaats in het Amsterdamse Bos. Hier kregen zo’n tweehonderd leerlingen les in de frisse buitenlucht. De leerkrachten van deze groepen hebben de vierdaagse buitenlestraining gevolgd van Katja van Dalen en juf Tine Nieboer, die vorig jaar werd verkozen tot buitenlesleerkracht van het jaar. Boswachter Tim van het programma Beestenbrigade en tevens ambassadeur van Jantje Beton was eveneens aanwezig op de Buitenlesdag in het Amsterdamse bos. Een geslaagde dag!

Initiatiefnemers IVN Natuureducatie en Jantje Beton grepen deze achtste editie aan om aandacht te vragen voor de Buitenlesbeweging, die zij begin dit jaar in gang hebben gezet. Buitenles hoort namelijk heel het schooljaar op het programma te staan en niet slechts op één dag. Aanmelden voor de Buitenlesbeweging kan dan ook het hele jaar door.

IMPRESSIE VAN DE AFTRAP IN HET AMSTERDAMSE BOS

WINACTIE: BUITENLES VAN BOSWACHTER TIM!

KRO-NCRV ondersteunt onze voor missie meer buitenlessen! Goed voor lichaam, geest en voor de leerprestaties. Hoe meer liefde voor de natuur, hoe groener de toekomst. 

Het nut en noodzaak van buitenlessen heeft zeker ook de aandacht van KRO-NCRV en boswachter Tim. Want ook dit jaar was er weer een tekenwedstrijd waarbij schoolklassen een unieke buitenles in de natuur van niemand minder dan onze boswachter konden winnen. Uit tientallen inzendingen werden 3 winnaars gekozen…

DE BUITENLESBEWEGING

We zien dat steeds meer leerkrachten meerdere keren tijdens het schooljaar buitenlessen geven. De Nationale Buitenlesdag blijft hiervoor belangrijk, maar niet alles draait om die ene dag in het jaar. Het kan immers elke dag Buitenlesdag zijn! We nodigen daarom iedereen uit om zich aan te sluiten bij de Buitenlesbeweging. Dat kan als je leerkracht bent, maar ook als je op een andere manier aan onze missie wil bijdragen en/of deze onderschrijft.

Dus vind jij buitenles geven ook belangrijk en/of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws, voorbeeldlessen en tips? Sluit je dan aan bij onze Buitenlesbeweging. Samen laten we zien dat buitenles belangrijk is en vragen we aandacht voor structurele steun voor het geven van buitenles. Hoe groter de buitenlesbeweging, des te meer leerkrachten ondersteund worden om zelf ook (vaker) naar buiten te gaan met de klas.

OP DE KAART

Op deze kaart zie je welke scholen al zijn aangesloten bij de Buitenlesbeweging. Een groot deel van deze scholen heeft de intentie om jaarlijks mee te doen met de Nationale Buitenlesdag in april. Je kunt inzoomen in de kaart, klikken op een icoontje en zo bekijken welke scholen al op de kaart staan. Als steeds meer scholen zich aansluiten bij de beweging, zien we op de kaart de beweging steeds groter worden. Het is voor iedereen die buitenles belangrijk vindt mogelijk om aan te sluiten bij de beweging, maar alleen scholen komen hier op de kaart.

POSTERS

Ga jij tijdens de Nationale Buitenlesdag ook buiten lesgeven? Hang dan één van de onderstaande posters op!

“Kinderen hebben tijdens een buitenles eigenlijk niet eens door dat ze op dat moment aan het leren zijn. Zodra ze weer in het klaslokaal komen en alle kinderen bespreken met elkaar wat we tijdens de buitenles hebben gedaan, dan dringt het pas door.”

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!