“Gewoon doen, niet bang zijn.”
Martijn Tamis PABO-student aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Sinds het volgen van zijn minor ‘Onderzoekend en ontwerpend leren’ is Martijn helemaal om.
“Maak van tevoren goede afspraken”
Winnie van Putten is ruim 20 jaar werkzaam in het SO en werkt op De Dolfijn in Uithoorn. Zelf is ze een groot voorstander van buiten lesgeven, hoewel het soms écht een uitdaging is.
Marc van de Geer is directeur op basisschool Het SchatRijk in Zaandijk. Als directeur motiveert graag zijn eigen leerkrachten én andere scholen om vaker buiten les te geven.
Zelf een buitenles bedenken kost even tijd, maar is eenvoudiger dan je denkt. En hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Dat geldt ook voor het geven van een buitenles. Met deze tips helpen we je een stukje op weg. In de kaders hierboven lees je hoe anderen het geven van buitenles ervaren.
Tips voor het geven van buitenles
Hoewel het enthousiasme onder leerkrachten én leerlingen groot is over buitenlessen, is het voor iedereen best even wennen. Hoe organiseer je een buitenles, hoe houd je overzicht en wat kun je doen om te voorkomen dat de werkbladen alle kanten op vliegen? Met deze tips voor het geven van buitenles helpen we je een eindje op weg.
Een buitenles in 6 stappen
Het voordeel van zelf lessen bedenken, in plaats van een kant-en-klare buitenles gebruiken, is dat je de les helemaal op jouw lesdoelen, groep en locatie kunt inrichten. We leggen je in het bovenstaande filmpje kort uit hoe je in 6 stappen een binnenles vervangt door een buitenles. Aanvullend hebben we een uitgebreidere omschrijving van de 6 stappen gemaakt met bijbehorende poster.
GEWOON DOEn BOEK
Speciaal voor alle beginnende buitenleerkrachten is er dit GEWOON DOEnBOEK. Om jou op weg naar buiten te helpen. Want buiten lesgeven is helemaal niet moeilijk. Je moet het gewoon doen! Dit boek geeft je een tips, praktische voorbeelden en biedt hulp bij het maken van je eerste eigen buitenles. Veel plezier!