MENU

 

Marc van de Geer (directeur Het SchatRijk): “De Nationale Buitenlesdag is de ideale manier om het geven van een buitenles eens uit te proberen. Het is het proberen écht waard en ik hoop dat op deze manier steeds meer scholen volgen en buiten lesgeven in het onderwijsprogramma meenemen.”

 

 

Nationale Buitenlesdag is het zetje wat nodig was

In 2018 heeft basisschool Het SchatRijk voor het eerst meegedaan aan de Nationale Buitenlesdag. Het was een leuke, inspirerende dag en beviel iedereen heel goed. Marc zag het vooral als een mooie kans om het team verder kennis te laten maken met buiten les geven. “De Nationale Buitenlesdag was nét het zetje dat we nodig hadden om verdere stappen te zetten richting meer buitenles geven. We zijn het volgende jaar ook ambassadeurschool geworden van de Nationale Buitenlesdag. Dit was een hele eer en hierdoor werd er nog meer tijd en aandacht besteed aan het programma en de lessen.”

“Die allereerste deelname aan de Nationale Buitenlesdag heeft alle leerkrachten op mijn school geïnspireerd. Nu hebben we een afspraak gemaakt binnen het team dat elke leerkracht minimaal één buitenles in de week verzorgt,” zegt Marc. Het belangrijkste in het aantrekkelijk maken van buitenles is volgens Marc het faciliteren. Marc: “Als de buitenomgeving aantrekkelijk is, is het niet alleen leuk als speelplek, maar ook als lesplek. Onze school is voorzien van een prachtige natuurspeelplaats waar kinderen van alles kunnen ontdekken. Daarnaast spoor ik leerkrachten ook altijd aan om het door te geven als ze materialen nodig hebben om een buitenles te realiseren, zoals stoepkrijt en touw. Ik vind het belangrijk dat ze niet misgrijpen.”


Organiseren van buitenlessen

Het moet zowel voor docenten als kinderen aantrekkelijk zijn om naar buiten te gaan, geeft Marc aan. “Buiten lesgeven past perfect bij het DNA van onze school. De buitenruimte is het mooiste en beste leslokaal wat mij betreft. De natuurspeeltuin, waar onze school over beschikt, is de perfecte plek om de zintuigen in te zetten. Van een moestuin en insectenhotel tot speeltoestellen en bomen waar de kinderen in kunnen klimmen.”

Voor het buiten lesgeven is er in het begin soms wat weerstand. Marc merkt dat leerkrachten het soms moeilijk vinden om de stap te zetten.Marc: “Ze zijn bang dat hun lessen onoverzichtelijker worden of dat ze de kinderen niet goedkunnen instrueren. Belangrijk is om ook niet gelijk op te geven. De kinderen én leerkrachten moeten allemaal wennen aan deze nieuwe vorm van les krijgen.” Wat voor Marc goed heeft geholpen is om leerkrachten aan elkaar te koppelen zodat ze elkaar kunnen ondersteunen bij het voorbereiden van de lessen. Marc: “Het is ook zo belangrijk dat leerkrachten voldoende tijd krijgen om buitenlessen te organiseren. We streven ernaar dat gewone methodelessen worden omgezet in buitenlessen en dat kost soms wat tijd. Daar houd ik dus altijd rekening mee. Zoals ik altijd zeg: ‘Binnen als het moet, buiten als het kan.’”

 

Balans ervaren tijdens buitenles

Er is voor de kinderen veel meer vrijheid tijdens een buitenles, zegt Marc. “Een leerkracht geeft binnen duidelijke instructies aan de kinderen en vertelt regels waar ze zich aan moeten houden. Bij een buitenles hebben kinderen veel meer ruimte voor de opdracht die ze doen. Ze zijn actief en fysiek bezig. Ik vind het zelf mooi om te zien dat de kinderen iets nieuws leren en de leerkracht blij is met de les die hij of zij geeft. Dat geeft een trots gevoel, want je hebt uiteindelijk met elkaar een prestatie geleverd”.


Nationale Buitenlesdag 2021 op basisschool Het SchatRijk

Ook dit jaar doet de basisschool van Marc weer mee aan de Nationale Buitenlesdag. Voor de Nationale Buitenlesdag maken alle leerkrachten een mooi programma aan lessen, maar alleen maar buiten lesgeven op deze dag is niet de norm. Marc: “De Nationale Buitenlesdag is de ideale manier om het geven van een buitenles eens uit te proberen en tips van andere scholen te verzamelen. Ik hoop dat op deze manier steeds meer scholen volgen en buiten lesgeven in het onderwijsprogramma meenemen.”

 

 


Marc van de Geer is directeur op basisschool Het SchatRijk in Zaandijk. Met zijn school doet Marc al een aantal jaar mee aan de Nationale Buitenlesdag. Hij motiveert graag andere scholen om vaker buiten les te geven.

Sluit je aan bij de Buitenlesbeweging

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Buitenlesdag? Sluit je dan aan bij de Buitenlesbeweging!