Spring naar content

Doe je met ons mee?

Dit was de Buitenlesdag 2022! Kijk je mee?

Op 5 april 2022 was het Nationale Buitenlesdag. Jaarlijks vieren we op de Nationale Buitenlesdag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door. In 2022 hebben we deze leerkrachten in het zonnetje gezet en zijn we op zoek gegaan naar de beste Buitenlesleerkracht van het jaar.

Hieronder lees je alles over de Nationale Buitenlesdag dus scroll snel verder. De volgende Buitenlesdag is op 4 april 2023 ! En vergeet je niet in schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo ben jij als eerste op de hoogte van nieuws rondom de Nationale Buitenlesdag.

Amsterdamse juf Tine eerste Buitenlesleerkracht van Nederland

Een vakjury en kinderjury bepaalden de afgelopen dagen dat Tine Nieboer, die wekelijks met haar groep naar het Amsterdamse bos gaat, een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen.

4 april 2023 Nationale Buitenlesdag

Een buitenles maken of geven

Op zoek naar praktische tips en ervaringen voor het maken of geven van een buitenles? Wij helpen je op weg!

Meer dan 150 buitenlessen!

Met één van onze uitgewerkte buitenlessen kun jij direct aan de slag. We bieden je het hele jaar door gratis inspiratie!

Schoolplein inrichten

Je kunt op elk plein buitenles geven, maar met deze tips worden de buitenlessen nog leuker en gemakkelijker.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Jantje Beton en IVN registreren jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacystatement van de Buitenlesdag.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actueel

Natuurrijke, groene schoolpleinen zijn niet alleen beter voor de gezondheid, beweging en concentratie; kinderen maken er ook meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder. Dit alles valt te lezen in het rapport ‘De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen’, dat in opdracht van IVN en Jantje Beton is opgesteld door onderzoekers Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd van de sectie klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Terugblik Buitenlesdag 2021

De afgelopen editie van de Nationale Buitenlesdag was weer een groot succes. Zo'n 300.000 kinderen kregen op 13 april 2021 buitenles en ook bij politiek Den Haag werd om aandacht gevraagd voor meer buitenles en een groen en gezond schoolplein.

Zo’n tachtig procent van de Nederlandse schoolpleinen is nog steeds een stenen woestijn. Mede om die reden stond de Nationale Buitenlesdag in 2021 in het teken van de Grote Natuurles. Op vrijwel alle tweeduizend basisscholen in Nederland, die zich voor het evenement hebben aangemeld, gingen leerlingen botanisch stoepkrijten op het schoolplein. Zij leerden zo meer over de biodiversiteit in de nabije omgeving van de school. Door stoepplantjes te omcirkelen en de juiste benaming erbij te krijten, geven zij dit veelal anonieme groen een naam waardoor het meer gaat leven.